kukkojen tarina

"Ohut kuori ja kalat tiukemmassa rivissä kuin sotamiehet"

Sirkan Leipomosta leijailee heti aamutuimaan lämpimän kalakukon tuoksu. Saimaan sydämessä, Savonlinnassa sijaitsevassa leipomossa on leivottu kukkoja vuodesta 2007.

Leipomon omistaja Sirkka Makkonen perusti leipomon vuonna 1993. Tätä ennen makeita ja suolaisia leivonnaisia valmistettiin Sirkan silloin omistamassa Pub Matkabaarissa, jossa oli pieni keittiö alakerrassa. Kalakukot tulivat valikoimiin myöhemmin, mutta alussa niitä ei paistettu itse, vaan tilattiin paikalliselta kukkoleipuri Riitta Behmiltä. Vuonna 2007 Riitta päätti lopettaa yritystoiminnan ja kävi kädestä pitäen opettamassa Sirkalle ja tämän tyttärille herkullisten kalakukkojen salaisuudet. Siitä lähtien tätä mainiota perinneherkkua on lähtenyt Sirkan Leipomosta ympäri maailman.

Kukkoja leivotaan pääsääntöisesti muikuista, särjistä ja ahvenista, mutta myös lanttu- ja lihakukot maistuvat asiakkaille. Ja kun Saimaan sydämessä ollaan, niin kalakukot tehdään paikallisesta kalasta, aina kun se vain on mahdollista. Parhaat muikkukukot valmistuvat kirkasvetisen Puruveden muikusta, jonka ruoto on pehmeämpi kuin tummempien vesien muikkujen.

Maistuvien kukkojen salaisuus on laadukkaat paikalliset raaka-aineet, joita pitää olla myös riittävästi. Kuoren pitää olla riittävän ohut ja kukkoa pitää malttaa hauduttaa riittävän pitkään. "Meidän kukoissa on ohut kuori ja kalat tiukemmassa rivissä kuin sotamiehet koskaan", kalakukkomestari Sirkka nauraa.

Terveisin
Sirkka ja Leipomon väki

Muikkukukko
kukkoliini